Najnowsze Posty

Pizza na cienkim cieście

By 19:53 , , , , , , , , , , ,

Długo szukałam pizzowego przepisu idealnego. Przyznam, że jak na faceta, Łukasz dzielnie znosił te moje pierwsze próby. Ciasto przypominało wtedy kamień ale On uparcie twierdził, że jest najpyszniejsze na świecie. I to nic, że prawie pozbył się kilku zębów. 

Teraz jednak - było inaczej.

Zanim opublikowałam ten przepis, przekopałam internet wzdłuż i wszerz. Gdy wreszcie trafiłam na ten jedyny - odetchnęłam. Męska potrzeba fast-foodu (zdrowszego fast-foodu) wreszcie zostanie zaspokojona. "Od czasu do czasu" :)

Inspirację na recepturę spodu przygarnęłam od Smakoci, wierzch zapełniłam tym co akuratnie znajdowało się w mojej lodówce. Były i więc brokuły, czerwona papryka, obowiązkowe pomidory, podduszone pieczarki i w nieco męskim akcencie - ''wiejska'' made by my dad :)

Z podanych składników, możecie upiec dwa mniejsze spody lub jeden większy (polecam tą drugą opcję; gdy piekłam dwie - zbyt mocno rozwałkowałam i było za cienkie). Do tej pory nie opanowałam techniki robienia koła. Moje placki są póki co - kosmokształtne :)

Ciasto jest cienkie, delikatne i lejące po upieczeniu - czyli takie jakie chciałam otrzymać. 
SMACZNEGO!

1 porcja to ok:
525 kcal
9 g błonnika
29 g białka
24 g tłuszczu
53 g węglowodanów

PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE

Składniki (na 5 porcji):
CIASTO
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży
180 ml dość ciepłej wody 
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
SOS
mały koncentrat pomidorowy
pół szklanki wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie
ząbek czosnku
DODATKI
4 pomidory
2 czerwone cebule
biała cebula
10 pieczarek, łyżka masła, szczypta soli
kilka różyczek ugotowanego brokułu
pół czerwonej papryki
2 opakowania sera mozzarella
średnia laska kiełbasy (u mnie wieprzowa)

Ciasto
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ciepłą wodę, mieszamy i odczekujemy kilka minut aż zaczną się pienić.
Mąkę z solą wsypujemy do większej miski, w środku robimy dołek, wlewamy drożdże, olej. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, później wyrabiamy ręką na elastyczne (!!! musi być wręcz puszyste*) ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut aż podrośnie. Po tym czasie, wyrabiamy je na podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na w miarę cienki** placek (zajmie prawie całą blachę). Spód przenosimy na posmarowaną olejem blachę (lub na papier do pieczenia).
Sos
W czasie gdy ciasto rośnie, do rondelka wrzucamy koncentrat, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżeczki ziół. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ma być w miarę gęsty).
Wierzch
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dusimy do miękkości na maśle. Warzywa, kiełbasę i ser kroimy w plastry. Spód smarujemy sosem, na to pomidory, dalej cebula i reszta wedle uznania. Na samym wierzchu ma być ser. Pizzę pieczemy w temperaturze 240*C na środkowej półce przez ok 12-15 minut.

* jeśli ciasto jest zbite, nie da się formować - od razu wyrzućcie je do kosza i róbcie następne. nie wyrośnie. ciasto musi być wręcz puszyste. sprawdzicie to również przez delikatne uderzanie go o deskę. powinno się rozpłaszczać
** czasami robię ultracienkie (jak dzisiaj), a czasami grubsze. obydwa sposoby będą wyśmienite.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U







You Might Also Like

13 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ