Najnowsze Posty

Tarta z nadzieniem z dyni, pora i szpinaku

By 17:18 , , , , , , , , ,

Znów nie będę się rozpisywać bo Janek wreszcie zasnął zajęczym snem i przypuszczam, że nie potrwa to długo :)
Na dzisiejszy obiad - pyszna tarta z dyniowym akcentem. 



1 porcja to ok:
578 kcal
7 g błonnika
20 g białka
38 g tłuszczu
46,5 g węglowodanów

TARTA Z NADZIENIEM Z DYNI, SZPINAKU i PORA

Składniki (na 4 sycące porcje):
CIASTO
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej
75 g zimnego masła
6 łyżeczek lodowatej wody
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
jajko

NADZIENIE
400 mrożonego szpinaku w liściach (lub świeżego)
2 ząbki czosnku
łyżka masła
szklanka pokrojonej dyni
por

ZALEWA
200 g śmietany 18%
100 g jogurtu naturalnego
2 całe jajka
żółtko
40 g parmezanu
sól, pieprz
łyżeczka gałki muszkatołowej

Zagniatamy ciasto, wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C.
Na maśle przesmażamy pokrojony w półtalarki czosnek, dorzucamy szpinak i dusimy parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na ciasto wykładamy szpinak, dynię i zalewamy przygotowanym sosem (musi być dobrze doprawiony). Na wierzch wysypujemy pokrojony w talarki por.
Całość zapiekamy ok. 30-35 minut w temperaturze 180*C na środkowej półce.






You Might Also Like

8 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ