KONKURS - Wygraj naczynia od TERMISIL
Pamiętacie ten wpis?
W ramach współpracy, otrzymałam od firmy Termisil – żaroodporne naczynie ze szkła
borokrzemowego z unikalnym systemem „grill&drop system”. Przyrządziłam
w nim pyszną zapiekankę z makaronu i szpinaku.
Teraz takie
naczynie może należeć także do Ciebie!
Wystarczy, że w 2-3 zdaniach odpowiesz na pytanie
konkursowe, udostępnisz TEGO posta i polubisz nas.
Ważne, aby
treść odpowiedzi nawiązywała do potrawy, którą można przyrządzić w podobnym
naczyniu.
Z uwagi na to, że wielkimi krokami zbliża się do nas
jesień, zadanie będzie nawiązaniem do żegnającego nas lata. A brzmi ono tak:
Przygotuj w myślach potrawę zamykającą w sobie najlepsze
według Ciebie skarby i smaki lata.
Potrawa powinna dać się przyrządzić w szklanym
naczyniu żaroodpornym.
Teraz zdradź nam - co by to było?
Odpowiedzi
umieszczajcie w komentarzach pod tym wpisem. Najciekawsza wg nas – zostanie
nagrodzona naczyniem żaroodpornym o pojemności 2,4l.
Miejsce drugie
otrzyma dwie szklane miseczki do zapiekania o średnicy 16 i 21 cm.
Macie czas do 22 października do godz. 23.59
Wyniki ogłosimy między 23, a 24 października.
REGULAMIN
1.
Organizatorem
konkursu jest blog Pozytywne żywienie
2.
Fundatorem
nagród jest firma Termisil
3.
Konkurs
organizowany jest na obszarze Polski i trwa od 9 X do 22 X 2013r.
4.
Zadaniem
uczestników jest udzielenie odpowiedzi na zadanie konkursowe w komentarzach pod
wpisem
5.
Dodatkowo,
uczestnik musi polubić fanpag’a Pozytywne żywienie oraz Parcie na szkło, a
także udostępnić na swoim profilu post konkursowy
6.
Uczestnik
może udzielić odpowiedzi tylko raz
7.
Zwycięzcami
zostają dwie osoby, których wypowiedzi będą najciekawsze
8.
Nagrodą
są naczynia firmy Termisil
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Decyzją Sądu Najwyższego - z dniem 23.10.2013 - wybrano zwycięzców.
W selekcji pomogła mi p. Karolina Prątnicka z AchA Public Relation.
Ponieważ w domu jestem nazywaną ''słodką kasią'' -
do przewidzenia było, że jedną z nagród dostanie autor deseru :)
Naczynie do zapiekania - wędruje więc do:
AGATY WAKSMUDZKIEJ
A że i do makaronów jest mi baaaaardzo blisko, miseczki otrzyma:
KAROLINA LENART
Dziewczyny!
Czekam na Wasze maile z adresami do wysyłki
maria.a.brzegowy@gmail.com
____________________________________________________________________
19 komentarze
Lasagne bolognese
OdpowiedzUsuńŁukaszu, proszę jeszcze o udostępnienie tego posta: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=596988957029342&set=a.359407924120781.84981.332146310180276&type=1&theater
Usuńbukiet zielonych brokułów z czerwona papryka zapiekany w sosie serowym
OdpowiedzUsuńAgato, proszę jeszcze o udostępnienie tego posta: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=596988957029342&set=a.359407924120781.84981.332146310180276&type=1&theater
UsuńCukiniową lasagne (zamiast makaronu- płaty cukinii) z sosem z drobiowego mięsa mielonego i cudownych, świeżych pomidórów, doprawionych ziołami). Bo nic tak nie oddaje smaku lata, jak soczyste, czerwone skarby :)
OdpowiedzUsuńOwocowe crumble - dla mnie najlepsze smaki lata:)
OdpowiedzUsuńBorówki amerykańske, brzoskwinie, truskawki, kilka śliwek, maliny i jabłka - to wszystko doprawione szczyptą cynamonu i imbiru oraz polane miodem (przecież musi być słodko!).
Żeby było nie tylko pysznie, ale też i zdrowo, owoce posypałabym kruszonką z brązowego cukru, masła i otrąb (otręby - jako zdrowy element oczywiście).
To wszystko razem zapieczone i pachnące tworzy moje najwspanialsze wspomnienie ciepłego, wakacyjnego lata. :)
Pozdrawiam!
Ja bym zrobiła zapiekankę z fasolki szparagowej z marchewką i ziemniakiem zapiekane pod beszamelem a do tego szklanka naturalnej maślanki ....mmmmm pycha
OdpowiedzUsuńJednym z moich ulubionych dań a zwłaszcza śniadań było wymieszanie startej marchwi ze startym jabłkiem, do tego kilka jeżyn i jogurt naturalny. Przepyszne i dodawało super mocy. Proste i mega zdrowe:)
OdpowiedzUsuńSylwia M.
A mnie by się przydało przede wszystkim do 2 potraw- na zimno i na ciepło:) Na zimno sałatka z grillowanym kurczakiem, roszponką, czerwonym winogronem, orzeszkami ziemnymi i dresingiem z jogurtu greckiego, miodu i musztardy, ułożona warstwowo w naczyniu żaroodpornym wygląda rewelacyjnie, natomiast na ciepło to zrobiłabym pysznego kurczaka w piwie obłożonego ziemniaczkami, marchewką karotką, czerwoną papryką i posypanymi świeżymi ziołami z domowego "ogródka"(oregano, bazylia, tymianek). K.D
OdpowiedzUsuńKamila Domańska:))
UsuńPotrawą zamykającą w sobie najlepsze według mnie skarby i smaki lata jest pikantny kurczak w czerwonej paście curry z warzywami i mleczkiem kokosowym. Pasta curry zawiera głównie chili i trawę cytrynową. Jest doskonała do dań pikantnych, a za sprawą dodatku chili rozgrzewa.
OdpowiedzUsuńaaaaaa ja bym zrobiła szarlotkę na odwrót: robimy kruche ciasto, na spód naczynia dajemy trochę tego ciasta, tak dla zasady, żeby coś na dnie leżało, oklejamy ciastem ścianki naczynia, potem dajemy wcześniej skarmelizowane na patelni z cukrem brązowym i cynamonem jabłuszka i na wierzch wykładamy 'poszarpane' ciasto, nie zamykamy szczelnie jabłek w środku, muszą mieć możliwość wypuszczenia pary :)
OdpowiedzUsuńi tak oto mamy pyszne letnie jabłuszka w wersji już trochę jesienno-zimowej :)
Zapiekany mix warzyw do obiadu czy do grilla:
OdpowiedzUsuńMieszam kalafiora, cukinię, cebulę, pieczarki, fasolkę szparagową, paprykę, pomidory - bez skóry (pod wpływem pieczenie miękną i stają się sosem), do tego czosnek, sół i pierze. Wybór warzyw dowolny - czyli to co uda nam się kupić latem na targu, czy zerwać z krzaczka w ogródku domowym.
Na Facebooku jako Ania Toczek.
Jak dla mnie smak lata obrazuje cukinia sporządzona na łyżce oliwy, z dodatkiem wody ("podduszam" to), dodaje pomidory (świeże, pokrojone w kosteczke, łącznie z sokiem ) , "duszę" dalej ;), dużo ziół prowansalskich <3, całość robi się bardzo aromatyczna ;) makaron pene (lub jakiś inny, ale z pene ta "zapiekanka" dobrze się komponuje ;) ser żółty utarty i w ten sposób sporządzam pyszniastą makaronowo-cukiniową letnią zapiekankę :D mniam :D Karolina Lenart
OdpowiedzUsuńLato kojarzy mi się z lekkim pląsaniem po zielonej trawce i słońcem, więc i w takich odcieniach będzie moja potrawa;)
OdpowiedzUsuńZapiekanka z ryżem i letnimi warzywami takimi jak bakłażan, cukinia, pomidorki, natka pietruszki, cebula, czosnek. Dodatkowo będziemy potrzebować ryżu, sera mozarella, passaty pomidorowej, oliwy z oliwek oraz pieprzu. Warzywa kroimy i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy ryż i zalewamy passatą pomidorową, doprawiając wg własnych upodobań. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i pieczemy:).
Lubię jako Marta Dob. ;)
OdpowiedzUsuńlato to czas świezych, polskich warzyw
OdpowiedzUsuńpachnace pomidory
świeże brokuły
mmmmmmm...
wystarcza te dwa warzywa, piekarnik i żaroodporne naczynie i już możemy smakować przepyszna zapiekankę
warzywa (brokuły zblanszowane) ułkładamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy czymś w stylu beszamelu (odrobina masła+maki orkiszowej - przesmażamy, dolewamy mleka) - nie musi być dużo. Następnie obsypujemy orzechami albo orzeszkami ziemnymi. a na koniec podkręcamy smak odrobina parmezanu. Pieczemy ok. 20 minut.
Pychota. Polecam. Kamila Wojciechowska
od razu przyszła mi na myśl zapiekanka, w której rolę główną będą odgrywały: papryka, pieczarki, chorizo, pomidory :) najpierw podsmażyłabym pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulkę, chorizo. A z pomidorków zrobiłabym sos pomidorowy i dodała do reszty składników. Wszystko przyprawiłabym na ostro. Osobno podgotowałabym odrobinę makaron, a po odcedzeniu przełożyłabym do naczynia żaroodpornego. Dodałabym przygotowany sos, na górę odrobina sera (np. mozzarelli) i do piekarnika :)
OdpowiedzUsuńjeszcze przychodzi mi do głowy deser: truskawki z rabarbarem (albo jabłkami) pod kruszonką!
Pozdrawiam, Kamila K.
W takim naczyniu żaroodpornym zrobiłabym sobie zapiekankę z owsianki z dodatkiem malin, borówek, truskawek, jagód, dodałabym jeszcze świeżego banana i wymieszałabym owoce w cynamonowo waniliowej posypce - taki mix letnich owoców których mam spory zapas w zamrażarce:) Zatopiłabym to w mleczku kokosowym i dodałabym do tego bakaliową kruszonkę z migdałów, daktyli i orzechów włoskich (migdały i orzechy rozdrobnione w moździerzu lub blenderem a daktyle pokrojone na małe kawałeczki). Taki pożywny i smaczny posiłek a co najważniejsze zdrowy i dodający energii na cały dzień:) LUBIĘ takie połączenia smakowe i CENIĘ sobie proste rozwiązania przygotowywania posiłku bez zbędnych kombinacji. I tak nagrzewam sobie piekarnik, płatki zalewam niewielką ilością wody i czekam aż całkiem zmiękną a potem odcedzam je. Owoce posypuję cynamonem i cukrem domowym waniliowym i dodaję je do płatków. Ubijam sobie w miseczce białko z mleczkiem kokosowym. Naczynie żaroodporne smaruję baaaaardzo delikatnie zagęszczonym olejem kokosowym i przekładam do niego płatki a na płatki wylewam całą mleczno-kokosową masę. Wierzch obficie posypuję bakaliową kruszonką i zapiekam:) RAJ W GĘBIE!!!!! :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agata Waksmundzka
Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!