Najnowsze Posty

Szarlotka sypana z jagodami / malinami na pełnozirnistej mące - bez jajek

By 21:18 , , , , , , ,


Najprostsze ciasto na świecie. Sypiesz, przekładasz, pieczesz i już. Rozpływa się w ustach, syci, smakuje. Z talerza znika błyskawicznie. Kocham! 

1 kawałek to ok: 
299 kcal 
3,54 g błonnika 
3,75 g białka 
13,13 g tłuszczu 
43,7 g węglowodanów 

JAGODOWA SZARLOTKA SYPANA 
Składniki (na 10 kawałków): 
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 
szklanka kaszy manny błyskawicznej 
pół szklanki cukru 
1,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia 
4 duże słodkie jabłka 
szklanka, pół jagód/garść malin 
łyżeczka cynamonu 
3/4 kostki schłodzonego masła 

Mąkę, kaszę, cukier i proszek wymieszać. Podzielić na 3, mniej więcej równe porcje (dolna nieco większa). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na chwilę, odsączyć z soku. Na dno tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysypać jedną część sypką, na to wyłożyć jabłka (ew. podzielić je na pół i drugą część wyłożyć wraz z jagodami), posypać cynamonem. Przysypać drugą częścią, wyłożyć jagody/maliny. Przysypać trzecią Masło zetrzeć na wierzch na tarce Piec na środkowej półce w temperaturze 180*C ok. godziny. 

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


Szarlotka sypana z malinami 


Szarlotka sypana z jagodami 

You Might Also Like

18 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ