Najnowsze Posty

Zupa cebulowa z grzankami i startym serem

By 09:00 , , , , , , , , , , ,


Gdy widziałam jak mój Mąż kładzie cebulę na kromce chleba i ze smakiem ją zjada - prychałam z niesmakiem. To płaczliwe warzywo uznawałam co najwyżej w jakiejś sałatce...

Tymczasem zupa okazała się pyszna! Lekko słodkawa, chociaż bardziej w kierunku wytrawnej. Zupę przygotowałam w niezawodnym - jak dotąd - ceramicznym garnku od Neoflam.

Porcja to ok:
375 kcal
7 g błonnika
10 g białka
17 g tłuszczu
45 g węglowodanów

ZUPA CEBULOWA
Składniki (na 4 porcje): 
50-60 g masła
6 dużych cebul pokrojonych w plastry
płaska łyżeczka cukru
1/4 szklanki mąki
9 szklanek bulionu warzywnego
1/2 bagietki do przygotowania grzanek (80g)
2 łyżki oliwy z oliwek 
4 łyżki startego, żółtego sera o wyrazistym smaku (40g; np. z serii Old Poland)
do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz, sos sojowy; 
ew. zielenina

W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy cebulę na wolnym ogniu ok. 20 minut. Dodajemy cukier, mąkę, smażymy ciągle mieszając, aż masa zacznie się rumienić (chwilę). Stopniowo dolewamy bulion, mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Miksujemy blenderem (ja zostawiam małe kawałki). Zmniejszamy temperaturę i chwile jeszcze gotujemy. Bagietkę kroimy w kromki, skrapiamy oliwą i opiekamy na złoto w piekarniku. Porcję posypujemy serem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


W garnku od Neoflam wykonałam również:

You Might Also Like

8 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ