Najnowsze Posty

Domowy ketchup

By 09:00 , ,


Szklarnia pomidorowa pękała w szwach.
- Zrób przecier.
- Eee nie. Zrobię ketchup
- Ketchup?
- Taaaak! Pyszny domowy ketchup.


Słodki, mocno pomidorowy, zdrowy. Po prostu pyszny!

DOMOWY KETCHUP
Składniki (na ok. 2,3 słoiczki):
ok. 2 kg dojrzałych pomidorów
1/3 szklanki cukru
1/8 szklanki octu
4 liście laurowe
5 kuleczek ziela angielskiego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka soli
1 duża cebula
2 goździki
2 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz do smaku

Pomidory kroimy w ćwiartki, wrzucamy do wysokiego garnka. Dosypujemy przyprawy, ocet, pokrojony czosnek, cebulę. Dusimy do momentu zmięknięcia pomidorów (ok. 1h). Całość blenderujemy i przecieramy przez sitko do drugiego garnka. Dusimy na wolnym ogniu do zgęstnienia (zg. z preferencjami). Przelewamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy je do góry dnem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


Inspiracja z Kuchni w zieleni

You Might Also Like

13 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ