Najnowsze Posty

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

By 15:24 , , , , , ,

Podczas gdy wczoraj Janek dawał mocno w kość, a ja sądziłam, że już nic dobrego mnie tego dnia nie spotka - znów zawitał kurier.
Na mojej buzi - od razu rozkwitł szeroki uśmiech :) Podobnie jak kwiaty na otrzymanym sprzęcie.





Od Neoflam Poland dostałam porządny, wielofunkcyjny, ceramiczny garnek. Pojemność - 2 litry. Jego kwiatowy motyw przywodzi na myśl kuchnię kochanych babć, dlatego pierwsze co przyszło mi do głowy to smakołyki z dzieciństwa.

Garnek jest o tyle uniwersalny, iż można używać go w zasadzie na każdy sposób. Według producenta idealnie nadaje się do pieczenia w piekarniku, na kuchence gazowej, elektrycznej, a nawet w ... mikrofalówce. Zaś znajdująca się w nim potrawę, po przestudzeniu można chłodzić w lodówce albo zamrozić. 
Jeśli więc na niedzielny obiad przygotowałeś pyszną zapiekankę z pieca, w poniedziałek łatwo odgrzejesz resztę w kuchni mikrofalowej. O ile coś zostanie :)

Dziś przetestowałam możliwość zapiekania. Przygotowany ryż z jabłkami nie tylko świetnie smakował ale i na długo pozostał gorący. Garnek trzymał ciepło nawet po godzinie!

Naczynie to wydatek rzędu 178 zł więc i może całkiem sporo. Ale policz ile łącznie kosztuje naczynie żaroodporne do piekarnika, mikrofalówki oraz garnek na kuchenkę gazową/elektryczną. Nie wspominając już o zajętym w szafkach miejscu...


1 porcja to ok:
318 kcal
5,13 g błonnika
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI

Składniki (na ok. 6 porcji):
4 słodkie jabłka
2 woreczki białego ryżu
1 woreczek ryżu naturalnego 
1,5 szklanki mleka
3 szklanki wody
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli
cynamon
łyżka masła

SOS
szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego

Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy sól, cukier, wrzucamy ryż i podgotowujemy ok. 10-12 minut. 
Jabłka obieramy, kroimy w plastry.
Naczynie do zapiekania smarujemy wewnątrz masłem. Na dno kładziemy połowę ryżu, na to połowę jabłek, posypujemy łyżeczką cynamonu. Na to reszta ryżu, jabłek i znów cynamon.
Zapiekamy w piekarniku na środkowej półce w 180*C przez ok. 40 minut.
Jogurt mieszamy z cukrem.
Jabłka podajemy polane sosem.









Pierwsze 2 zdjęcia pochodzą ze strony Neoflam
fanpage Neoflam KLIK

You Might Also Like

5 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ