Najnowsze Posty

Zupa krem z cukinii

By 14:37 , , , , , , , , , , ,


Dziś było cukiniowo. Zupa krem z cukinii i łosoś pieczony w warzywach. Na Wasze facebook-owe życzenie, sprzedaję przepis na krem. Matka zjadła w końcu solidną porcję witamin, a tym samym zadowoliła brzucholek Janka. 
Przepis bazuje na zupie Dusi. 

1 porcja to ok:
228 kcal
5 g błonnika
16 g białka
5,6 g tłuszczu
32 g węglowodanów

ZUPA KREM Z CUKINII
Składniki (na 3 porcje):
cukinia
4 małe, młode ziemniaki
3 ząbki czosnku
łyżka oleju rzepakowego

Bulion:
2 nóżki z kurczaka
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera (większy)
listek laurowy
płaskie pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1,75 l wody

Opcjonalnie:
kwaśna śmietana/jogurt naturalny 

Gotujemy bulion zalewając wodą sparzone nóżki, obrane warzywa, listek i przyprawy (ok. godziny na średnim ogniu bez przykrycia). W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony czosnek, chwilę podsmażamy. Cukinię sparzamy, kroimy wraz ze skórką w kostkę, wrzucamy do rondla z obranymi i pokrojonymi ziemniakami. Chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem (2-oma szklankami lub wedle upodobań co do gęstości) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z bulionu dodajemy jeszcze seler i pietruszkę i wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z kleksem śmietany/jogurtu


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

13 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ