Łosoś na cukinii i zielonym porze
No to zapał do cukinii trwa dalej.
Tym razem łosoś, jakoby mama karmiąca musi wcinać zdrowe kwasy omega i inne rozwojowe składniki :)
Lekko bo pieczone.
Mnóstwo witamin i składników mineralnych.
ŁOSOŚ NA CUKINII I ZIELONYM PORZE
Składniki (na 2 porcje):
2 dzwonki łososia
duża marchew
cukinia
młody por
50 g schłodzonego masła
sól, pieprz
Bulion:
2 nóżki z kurczaka
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera (większy)
listek laurowy
płaskie pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1,75 l wody
Wykonanie:
1) Gotujemy bulion zalewając wodą sparzone nóżki, obrane warzywa, listek i przyprawy (ok. godziny na średnim ogniu bez przykrycia)
2) Marchew i cukinię obieramy, kroimy w słupki. Por siekamy wraz z zieloną łodygą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 1,5 szklanki bulionu
3) Na to skrawamy masło, układamy łososia, lekko dociskamy i oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową
4) Pieczemy w piekarniku na środowej półce w temperaturze 180*C około 30 minut.
CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U KLIK
0 komentarze