Najnowsze Posty

Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem i jabłkiem

By 19:08 , , , , , , ,

Dziś wzięło mnie na rabarbar. 
Po ugotowaniu kompotu, przyszła pora na ciacho.




Jak twierdzi Kasia ze Słodkich fantazji, dzięki temu, że "że ilość tłuszczu jest mocno ograniczona możemy pozwolić sobie na jeden kawałek więcej bez zbędnego poczucia winy."
Moją modyfikacją Kasinego przepisu jest o połowę mniejsza ilość cukru oraz rabarbar i jabłko zamiast malin. Nadało to ciachu lekkiego kwaskowatego smaku złamanego słodkością jabłka.

W zależności od formy jaką wybierzecie (Autorka poleca taką 24x24), całość w mojej wersji* to ok. 2000 kcal - co przy podziale na 10 porcji daje 200 kcal. A kawały spooooore!

Polecam bardzo gorąco!

*wybrałam silikonową formę z IKEI
PS Kasia piekła 30-40 minut. Nie wiedząc czemu, moje ciasto po tym czasie wciąż nie miało w środku sucho. Może to wina piekarnika? Zalecam więc sprawdzenie po 40 minutach stanu Waszego ciacha :)










LEKKIE CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM i JABŁKIEM
Składniki:
4 duże jajka
pół szklanki cukru
50 g miękkiego masła
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (np. Bakoma)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
skórka starta z połowy sparzonej cytryny
łodyga dojrzałego rabarbaru
średnie słodkie jabłko
3 łyżeczki wiórków kokosowych
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1) Jajka wrzucamy do miski i ucieramy na gładką masę wraz z cukrem. Osobno ucieramy masło i miksujemy z jajkami. Dodajemy jogurt, ponownie miksujemy
2) Mąkę przesiewamy z proszkiem, skórką i dodajemy do ciasta. Miksujemy
3) Ciasto przelewamy do formy, wierzch posypujemy kokosem, nakładamy pokrojone w kostkę jabłko i rabarbar
4) Pieczemy ok. 50 - 60 minut w 180*C na środkowej półce do suchego patyczka









You Might Also Like

10 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ