Najnowsze Posty

Jabłkowe drożdżówki z otrębami, orzechami włoskimi i migdałami. Na Tłusty Czwartek

By 17:13 , , , , , , , , , , ,


Tłusty czwartek zbliża się wieeeeelkimi krokami. A co tego dnia robi Łasuch, który zwykle zdrowo się odżywia? Oczywiście je! :) Słodko, pysznie ale i zdrowo. Drożdżowe buły z otrębami żytnimi, orzechami włoskimi, z dodatkiem migdałów, konfitury lub jabłek. Mmmmmm...

1 drożdżówka to ok:
298 kcal
4 g błonnika
9 g białka
8 g tłuszczu
48 g węglowodanów

ZDROWO NADZIANE BUŁY TŁUSTOCZWARTKOWE

Składniki (na 10 bułeczek):
ok. 40 g świeżych drożdży 
3 łyżki cukru 
szklanka mleka 
ok. 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
2 jajka 
1/4 łyżeczki soli 
ok. 3 płaskich łyżek masła 
4 łyżki otrębów żytnich
4 łyżki płatków migdałów 
6 orzechów włoskich 
konfitura 
duże jabłko typu Champion Dodatkowo: 
cukier puder 
kasza manna 

Drożdże z cukrem rozrobić w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Odstawić na 10 minut. Przesiać mąkę, dodać sól, otręby a następnie rozrobione drożdże, jajka i ostudzone masło.
Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale nie powinno przywierać zbyt mocno do ścianek naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce (pod przykryciem ze ściereczki) do wyrośnięcia. Objętość ma się podwoić - nawet do godziny czasu. Gdy ciasto urośnie, dodać do niego płatki migdałów, drobniutko posiekane orzechy i znów dokładnie wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 10 części. Każdy z nich wałkujemy na prostokąty (może się nieco lepić). Przez środek każdego prostokąta nakładamy konfiturę lub drobno pokrojone jabłka (wcześniej obsypane kaszą manną aby puszczając sok, pozwoliły ciastu wyrosnąć). Zawijamy, delikatnie rolujemy, spłaszczamy i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180*C na środkowej półce. Po ostudzeniu - posypujemy cukrem pudrem. 

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

10 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ