Najnowsze Posty

Ciasteczka owsiane z daktylami bez mąki

By 18:05 , , , , , , ,

Długo głowiłam się nad tym, jak wykorzystać mega słodkie i pyszne daktyle. 
W związku z tym, że ostatnio poziom mojego cukru nie zadowolił zbytnio Pana Doktora - postanowiłam upiec coś, co pomoże przetrzymać cały ten cukrzany reżim, a przy tym wyjdzie nam na zdrowie :)

Poniższe ciasteczka upichciłam bez mąki, praktycznie bez cukru (świeże daktyle są baaaardzo słodkie) i z minimalną ilością tłuszczu - tym razem wybrałam osełkę górską.

Ciacha pachniały niesamowicie gdy wyciągałam je z pieca. Nie wiem jak Wy - ale ja uwielbiam zapach płatków owsianych. 
Z wierzchu wyszły delikatnie chrupiące, całość jest raczej miękka - zapewne od wilgotnych daktylków :)

Jedno ciacho to ok. 92 kcal.

OWSIANKI DAKTYLOWE BEZ MĄKI
Składniki:
50 g osełki górskiej
jajko
szczypta soli
płaska łyżka cukru
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
3 łyżki otrębów żytnich
6 świeżych daktyli


Osełkę topimy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Daktyle kroimy na jak najmniejsze kawałeczki (może być trudno, gdyż nie jest to zbyt wdzięczny materiał do zabawy - żeby się mniej kleiło, można na chwilę włożyć do lodówki). Pokrojone wrzucamy do osełki, mieszamy. Płatki owsiane porządnie blenderujemy - ma nam wyjść praktycznie mąka z większymi elementami. Wszystko łączymy, dodajemy otręby, dokładnie mieszamy. Smarując sobie wnętrze dłoni wodą, formujemy kulki, rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w 170*C na środkowej półce przez 20 minut




http://www.najlepszedaktyle.pl/#/strona-glowna

  CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



Inspiracja

You Might Also Like

17 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ