Najnowsze Posty

Makaron z brokulami i zielona oliwka

By 15:10 , , , , , , ,

Dostaliśmy kiedyś od Przyjaciół parowar. 
Od tej pory, z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie wyobrażam sobie kuchni bez tego sprzętu. Idealnie gotuje się w nim ziemniaki i inne warzywa, podgrzewa zupy (!) i dania stałe typu kotlety, gołąbki, makarony. Nic nie trzeba dosalać - wszystko ma swój idealny, naturalny smak. W przeciwieństwie do mikrofalówki, parowar nie powoduje, że potrawa traci wodę, dzięki czemu smak jest tak samo świeży jak zaraz po ugotowaniu czy upieczeniu.
A przede wszystkim - jest zdrowo, bo gotowanie na parze to najlepszy sposób na zachowanie cennych witamin i minerałów :)





MAKARON Z BROKUŁAMI I ZIELONĄ OLIWKĄ

Będziecie potrzebować:

200 g makaronu świderki (lub innego dowolnego)
pół opakowania mrożonych brokułów (ok. 225 g) albo pół brokułu świeżego
2 ząbki czosnku
ok. 20 małych, zielonych oliwek
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju + 1 do wody
2 łyżki wody
parmezan do podania
sól
pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. 
Brokuły gotujemy na parze do średnio twardej konsystencji (takie al dente :) wraz z rozkrojonym ząbkiem czosnku (aromat)
Drugi ząbek czosnku drobno szatkujemy i wraz z pokrojoną na plasterki oliwką podsmażamy chwilę na 2 łyżkach oleju. Dodajemy 2 łyżki wody i jeszcze chwilę podsmażamy. Na drugiej, suchej patelni rumienimy bułkę tartą.
Ugotowane brokuły dzielimy na mniejsze części i mieszamy z makaronem, czosnkiem, oliwką i bułką. Doprawiamy do smaku i podajemy posypane parmezanem.

Smacznego :)




Inspiracja zaczerpnięta z Kwestii Smaku


You Might Also Like

8 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ