Najnowsze Posty

Sos pomidorowy do spaghetti (i nie tylko)

By 15:22 , , , , , , , , , , ,


Jako, że nie należę do osób przepadających zbytnio za mięsnymi sosami, a te ''sklepowe'' w żaden sposób mnie nie przekonują - często robię własne sosy oparte tylko i wyłącznie na warzywach. Dziś pokaże Wam swój ulubiony, bardzo prosty i szybki w wykonaniu - sos pomidorowy. Używam go nie tylko do makaronu ale i gołąbków, ryżu czy naleśników z mięsem.

1 porcja to ok: 
139 kcal
5,3 g błonnika
4,6 g białka
8 g tłuszczu
27 g węglowodanów

SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI
Składniki (na 3,4 porcje):
ok. 4-5 pomidorów
marchewka
cebula
suszona bazylia
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego/przecieru
sól, pieprz
ew. pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki


Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną z olejem patelnię. Na średnim ogniu chwilę przesmażamy. Po chwili dodajemy kostkę cebuli, rumienimy. Dorzucamy pokrojone pomidory i wszystko razem przesmażamy. Dolewamy pół szklanki wody, dusimy, aż pomidory się rozpadną. Blenderujemy ale nie na gładki sos (mają pozostać wyczuwalne lekko kawałki). Dodajemy koncentrat, 2 łyżeczki bazylii, zagotowujemy. Ewentualnie rozrzedzamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U




You Might Also Like

8 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ