Najnowsze Posty

Bułeczki drożdżowe

By 18:48 , , , , ,


Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na bułeczki drożdżowe - idealne do szklanki mleka lub kawy. Nie za słodkie - w sam raz ''pod'' łyżeczkę konfitury - najlepiej Babcinej :) 

Bułeczka to ok:
194 kcal
0,8 g błonnika
4,78 g białka
5,5 g tłuszczu
31 g węglowodanów
BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Składniki:
ok. 4 szklanek mąki pszennej 
ok. 40 g świeżych drożdży 
ok. 4 łyżek cukru
szklanka mleka
ok. 3 płaskich łyżek masła 
2 jajka 
niecałe pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
kilka łyżek roztopionego masła 
cukier puder 
konfitura/powidło 
tortownica o średnicy ok. 25 cm 
łyżka kaszy manny
tłuszcz do wysmarowania (masło/margaryna)

Drożdże z cukrem rozrobić w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Odstawić na 10 minut. Przesiać mąkę, dodać sól, a następnie rozrobione drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto.
Dodać roztopione i ostudzone (!) masło, znów dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale nie powinno przywierać zbyt mocno do ścianek naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce (pod przykryciem ze ściereczki) do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiać jeszcze przez chwilę. Formować średniej wielkości kule i ciasno układać w tortownicy (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej małą ilością kaszy manny). Pozostawić na ok. 15 minut aby nieco ''podrosły''.
Roztopionym i ostudzonym masłem posmarować wierzch bułeczek. Wstawić do pieca  (od spodu i od góry) nagrzanego na ok. 190*C.  Piec ok. 25-30 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku*. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić w ten sposób bułeczki w środku na ok. 15 minut.


Ja po ok. 15 minutach, kiedy bułeczki mocno się zrumieniły, zmniejszyłam temperaturę do 160-170*C.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

7 komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ